Hva betyr fisk for akkurat deg?

Har du noen gang stått med fiskestang eller snøre, kjent den kriblende følelsen når du får napp, snører inn, og det er en sprellende fisk i andre enden? Har du tøffet ut på fjorden for å fiske torsk, eller dorget småsei en lys sommerkveld og spist den som nattmat, med nypotet, agurksalat og rømme?

sushi

Har du hatt krabbekalas på kaia, spist sushi eller latt deg underholde av «the Deadliest Catch» på Discovery? Kanskje er du fisker selv, jobber i næringa eller fisker på fritiden. Uansett hvor du bor i landet er sjansen er i alle fall nokså stor for at du har en bestefar eller oldefar som var fisker.

Hvordan akkurat din forbindelse til fisk henger sammen kan være så mangt. Selv har jeg verken båt eller kvote,jeg har aldri jobbet i fiskerinæringa og henter stort sett fiskefangsten i ferskfiskdiskene på Coop eller Spar i Svolvær. Likevel ligger det i ryggmargen.

Havet, og rikdommene i det, har dannet grunnlag for livet i generasjoner. Det rører ved noe av kjernen i vår kulturarv, vår identitet som nasjon. De aller fleste nordmenn har et forhold til fisk – om ikke annet som middagsmat. Fisk er like norsk som skigåing, lusekofter og misunnelsen!

Norge har Europas lengste kystlinje og nitti prosent av landets befolkning bor ved havet. Nettopp savnet av den nasjonale bevisstheten av hvordan havet har farget vår historie og identitet og hvordan torsken har dannet fundamentet for oss som nasjon traff mange da forfatter og Brageprisvinner Morten Strøksnes i fjor sommer reflekterte glitrende og personlig rundt dette i radioprogrammet «Sommer i P2.» Like fascinerende er det å lese boka «TORSK» av forfatteren, journalisten og fotografen Frank A Jenssen. I boka gjør han et dypdykk i historie og samtid som viser torsken og fiskens fundamentale betydning for at vi eksisterer som selvstendig nasjon i dag.

Det er heller ingen tilbakeskuende «historisk» ressurs vi snakker om. Fisken i havet representerer enorme økonomiske og samfunnsmessige verdier – og kan gjøre det for all fremtid.  I 2016 slo eksporten av fisk og sjømat alle rekorder med en eksport på 92 milliarder kroner!

Noen har skjønt hvilke ufattelige økonomiske ressurser eierskapet til fisken representerer, og ser kanskje helst at fiskeripolitikken avgjøres bak lukkede dører?

Noe av den manglende interessen kan næringa i stor grad skylde på seg selv. Ved alt for ofte å vikle debatten inn i kompliserte utgreininger om kvoter, tidsavgrensing, bifangst, maskevidde og fangststatistikker, avskjæres ethvert tilløp til en overordnet verdidebatt. Innblanding utenfra er heller ikke alltid populært. Kom ikke her å snakke om noe du ikke har peiling på! Litt underforstått: Har du ikke hatt x antall sesonger på havet bør du egentlig ikke uttale deg.Det blir feil – fisken og det fiskeriene betyr for nasjonen norge angår oss alle.

En meget sentral politiker sa en gang til meg «jeg har stor sympati med de små kystsamfunn». Jeg tenkte da i mitt stille sinn at det er ikke sympati som trengs. Jeg bor i et samfunn i rivende utvikling. Jeg går rundt i den lille kystbyen min der det bygges, graves og investeres for hundrevis av millioner. Arbeidsledigheten er historisk lav,  Lofoten har befolkningsvekst og den beste økonomiske utviklingen på mange, mange år. Det er ikke synd i oss. Dette tror jeg gjelder mange «små kystsamfunn».

Det som trengs er tvert i mot en en forståelse om at fisken har betydning for nasjonal økonomi og langsiktig utvikling! Debatten hører hjemme på øverste hold, i samme åndedrag som refleksjoner rundt betydningen av olje- og kraftressursene, innvandring, helse og skole. Dette handler om mye mer enn lønnsomhet i fiskerinæringa. Det handler om kultur, identitet, samfunnsøkonomi og verdier.

I år skal eksempelvis Stortinget behandle forslag til en radikal omlegging av fiskeripolitikken som vil kunne få betydning for landets økonomi og samfunn for all framtid. (Rapporten fra det såkalte «Eidesen-utvalget»  skal jeg forklare nærmere om i et senere  blogginnlegg)

Men inntil da kan du leke med følgende tanke. Etter en grundig offentlig debatt kom vi som nasjon frem til at det beste for land, samfunn, kultur og verdiskapning er å la noen få, store havgående fartøy hente opp all fisken i havet og la noen utvalgte redere eie ressursene og retten til å fiske til evig tid. Vel, da er det en demokratisk avgjørelse en kan forholde seg til. Selv om jeg er aldri så uenig er jeg neppe typen til å lenke meg fast til dekket på fabrikktrålere i protest. Men jeg har storeproblemer med å akseptere at det gjøres permanente endringer angående hvordan vi forvalter landets nest største næring, UTEN at den generelle offentligheten i nevneverdig grad har satt premissene for debatten og vurdert de samlede samfunnsmessige konsekvensene!

Eierskap, fordeling og forvaltning av fisken i havet angår nemlig ikke bare fiskeren i Henningsvær, men også industriarbeideren fra Skien og sykepleieren på Jæren – det angår oss alle.  En overordnet debatt om de store linjene for kysten og Norges framtid, der de kolossale verdiene fiskeressursene representerer står helt sentralt.

Samfunnet som helhet må være med å gjøre de prinsipielle valgene for en næring som ofte blir fremholdt som en av de de viktigste næringene for fremtiden.

Mener en virkelig noe med det, burde fremtiden til norske fiskerier være gjenstand for en inkluderende, offentlig debatt. Lær mer og bli med på debatten du også!

Takk for at du følger bloggen!

Forfatter: nakenutenfisk

Skribent, forfatter, mattelærer i vgs og lokalpolitiker- varaordfører (Ap) Bosatt i Svolvær. Ga i 2006 ut boka "Naken uten fisk" (Aschehoug) Tema om mulig enda mer aktuelt i dag.

Én tanke om “Hva betyr fisk for akkurat deg?”

  1. Heia Lena. Dette får meg til å mimre fra den gang vi startet opp nettverket Kysten til kamp😊For å sette fiskeriene opp på den nasjonale dagsorden. Opp av kaia å inn i byan. 🐟🐡🐋stå på Lena. 👍🏻👏🏻Heier på deg, du er flink. Klem🐟👠💍💶❤💙

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: